Elokuu 2015

TIETOSISÄLTÖ-YKSIKÖN UUTISKIRJE 4/2015

 

Rakennus- ja huoneistotietojen selausoikeuden hakeminen VTJ-ylläpitokäyttöliittymään

Väestörekisterikeskus tarjoaa kunnille mahdollisuuden selata väestötietojärjestelmään rekisteröityjä rakennus- ja huoneistotietoja VTJ-ylläpitokäyttöliittymällä, eli samalla käyttöliittymällä, josta virhelistat noudetaan. Väestörekisterikeskuksen kanssa rekisterinpitäjäsopimuksen solmineilla kunnilla on automaattisesti ollut jo mahdollisuus selaus-roolin käyttöön.

Selausoikeuden käyttöönottamiseksi on kunnan VTJ-hallintapalveluiden vastuukäyttäjän lisättävä rooli selausoikeiden haluaville käyttäjille. Selausroolin tunnus on VTJYP_KRH_KUN_SEL ja nimi VTJKRH selaajarooli kunta.

 Ohje selausoikeiden lisäämiseksi ja ajantasaiset vastuukäyttäjän- ja käyttäjän ohjeet löytyvät Väestörekisterikeskuksen extranet-sivustolta Eevertistä https://eevertti.vrk.fi/Default.aspx?id=300&docid=683

Tämä vaihtoehto ei millään tavalla rajaa tai estä VTJ-kyselypalvelun käyttämistä rakennus- ja huoneistotietojen selaamiseen, vaan tarjoaa toisenkin vaihtoehdon rakennustietojen selaamiseen. VTJ-ylläpitokäyttöliittymän etu on yksityiskohtaisempi rakennuslupatietojen selaus, joka on kattavampi kuin VTJ-kyselypalvelussa.

Kerrostaloja_Koulu

Rakennuksen poistotoiminto taas käytettävissä

Poistotoiminto oli maistraateissa ja rekisterinpitäjäsopimuksen tehneissä kunnissa hetkellisesti poissa käytöstä, koska sovellus toimi tältä osin virheellisesti. Nyt tämä toiminnallisuus on korjattu ja rakennuksia on taas mahdollista poistaa väestötietojärjestelmästä VTJ-ylläpitokäyttöliittymän poistotoiminnon avulla.

Rakennuslupatietojen kertymä hyvä väestötietojärjestelmässä

Väestörekisterikeskus kiittää kuntia erinomaisesta työstä, että rakennuslupatietojen rekisteröinti on nyt vuonna 2014 tehdyn järjestelmäuudistuksen jälkeen ensimmäistä kertaa sellaisella tasolla että esim. Tilastokeskus pystyi julkaisemaan viimeisimmän rakennus- ja asuntotuotannon tilaston perustuen pelkästään kuntien väestötietojärjestelmään ilmoittaminen rakennuslupatietojen perusteella. (https://www.tilastokeskus.fi/til/ras/2015/05/ras_2015_05_2015-07-29_tie_001_fi.html)

Toivomme että rakennuslupatietojen ilmoittamien jatkuu vastaisuudessakin hyvällä tasolla. Seurantamme mukaan jonkin verran virhelistoilla olevia lupia on edelleen korjaamatta ja ilmoittamatta uudelleen. Uutta VTJ-ylläpitorajapintaa ilmoitusmenetelmänä käyttävien kuntien määrä on tällä hetkellä 86 ja määrä kasvaa joka viikko sitä mukaa kun kunnissa otetaan käyttöön uusi versio rakennusvalvonnan ohjelmistosta. VTJ-ylläpitorajapintaa käyttävät kunnat ilmoittavat lupatietoja päivittäin kun eräajotiedostolla (lähetystapa EasyEDI tai FTP) ilmoittavat kunnat yleensä lähettävät luvat rekisteröitäviksi kerran kuussa. Myös eräajomenetelmällä rekisteröitäviä tietoja voi väestötietojärjestelmään ilmoittaa useammin kuin kerran kuukaudessa, halutessanne vaikka päivittäin. Lupatietojen kertymää seurataan Väestörekisterikeskuksessa nyt aktiivisesti.

Virhelistoja ei enää järjestelmäuudistuksen jälkeen ole kuntiin lähetetty, vaan kunnan on ne haettava VTJ-ylläpitokäyttöliittymästä. Mikäli teillä ei vielä ole pääsyä VTJ-ylläpitokäyttöliittymään, kannattaa oikeudet palveluun anoa pikimmiten. Käyttöoikeushakemus VTJ-hallintapalveluihin löytyy Väestörekisterikeskuksen extranet-palvelu Eevertistä: https://eevertti.vrk.fi/Default.aspx?id=300&docid=683. Hakemuslomakkeessa on yksityiskohtaiset ohjeet käyttöoikeuksien hakemiseksi.

Väestörekisterikeskus
Tietosisältöyksikkö
Kiinteistö-, rakennus- ja huoneistotiedot
rahu.info(at)vrk.fi
Lisäinfoa: https://eevertti.vrk.fi