Anna palautetta uudesta beta.yhteinentieto.fi-sivustosta – kaikki Juhtan toiminta samassa osoitteessa

12.3.2018 13.59
Tiedote

Uusi beta.yhteinentieto.fi-sivusto kokoaa yhteen kaiken julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnan eli Juhtan toiminnan. Sivusto tukee julkisen hallinnon tietohallinnon strategista ohjaamista ja koordinointia sekä edistää julkisten palvelujen saatavuutta, tehokkuutta ja laatua tasapuolisesti koko maassa.

Sivustolta löytyvät jatkossa Juhtan, asiantuntijajaoston ja eri työ- ja asiantuntijaryhmien kokousmateriaalit, JHKA eli julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurilinjaukset sekä luonnollisesti myös JHS-suositukset. 

– Tarjoamamme tiedon ja sivuston käyttäjien palaute on nyt tarpeen, jotta voimme tehdä uudesta sivustosta mahdollisimman hyödyllisen käyttäjilleen. Kehitystyö on jatkuvaa, projektipäällikkö Pekka Niemi Väestörekisterikeskuksesta kertoo.

Saavutettavuus on huomioitu

Sivusto on saavutettava eli sen käyttö onnistuu hyvin myös erilaisilla näytönlukulaitteilla.

– Aloittaessamme projektia helmikuussa 2017 suomalainen saavutettavuuslainsäädäntötyö oli vielä alkumetreillä, mutta otimme heti projektin alussa huomioon saavutettavuusdirektiivin, ja olemme projektin edetessä seuranneet saavutettavuuslainsäädäntötyön etenemistä. Sivustomme vastaa WCAG 2.0:n AA-tasoa, Niemi kertoo.

Tieto on helppo löytää aiheen perusteella

Tiedon jaottelu aihealueittain auttaa käyttäjää löytämään kaipaamansa tiedon helposti. JHS-suositukset on uudella sivustolla jaoteltu kahdeksaan aihealueeseen, mikä helpottaa yksittäisten suositusten löytämistä.

– Ensiarvoisen tärkeää meille olisi saada palautetta tiedon hyödyntäjiltä eli sivuston käyttäjiltä. Mielellämme kuulemme, jos jokin olennainen aihealue olisi vielä syytä lisätä, Niemi toivoo.

JHS-suositukset on myös asiasanoitettu. Asiasanoituksessa on käytetty pääsääntöisesti Yleistä suomalaista ontologiaa (YSO). Hakutoiminnallisuuden toteutus on vielä työn alla. Jatkossa kaikkia sivuston materiaaleja voi hakea niin aihealueiden, asiasanojen kuin hakusanojenkin mukaan.

Sivusto on responsiivinen eli sivustoa on helppo käyttää ja katsella niin suurella ruudulla kuin matkapuhelimen näytölläkin.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat seurata ja osallistua valmistelutyöhön

Sivustolla voi seurata Juhtan, asiantuntijajaoston, hankkeiden ja työ- ja muiden ryhmien toimintaa. Rekisteröityneenä käyttäjänä voi ilmoittautua vaikkapa jonkin JHS-hankkeen seuraajaksi, jolloin saa automaattisesti viestin, kun hankkeessa julkaistaan uusi esityslista tai yleisötapahtuma. 

Kaikkea sivuston sisältöä voi lukea ja selata ilman kirjautumista, mutta muu sivuston toiminnallisuus vaatii rekisteröitymisen joko sähköpostiosoitteella tai VIRTUlla.

Ohjeistusta sivuston testaamiseen ja palautteenantoon

Pyydämme antamaan palautetta sivustosta 8.4.2018 mennessä. Myöhemminkin palautetta saa antaa, mutta vain määräaikaan mennessä annetut palautteet voidaan huomioida sivuston seuraavassa kehitysvaiheessa.

Palautteen antaminen tapahtuu sivuston toiminnallisuudella: kunkin sivun alalaidassa on leijuke, jolla voi joko antaa palautetta tai lähettää kysymyksen. Toiminnallisuuden logiikka on, että lähtökohtaisesti olet antamassa palautetta senhetkisestä näkymästä – oli se sitten JHS-suositus tai vaikka jokin alasivu. Jätä silloin otsikko muokkaamatta, niin pystymme kohdistamaan viestisi oikein.

Erityisesti toivoisimme palautetta seuraavista asioista:

  • Miellyttääkö sivusto silmää?
  • Löysitkö etsimäsi?
  • Miten olemme onnistuneet JHS-suositusten aihealueiden osalta? Entä asiasanoituksen osalta?
  • Etusivulla aihealueisiin voitaisiin liittää lyhyt kuvausteksti (nyt tekemättä), mutta tarvitaanko niitä, vai avautuuko kukin aihealue riittävän hyvin jo nimikkeen perusteella? Muuten sivulle saattaa tulla epämiellyttävää suositus-sanan toistoa.

Sivusto löytyy osoitteesta beta.yhteinentieto.fi

Lisätiedot:

Projektipäällikkö
Pekka Niemi
[email protected]