FI SV

Väestörekisterikeskuksen toimikorttien käyttöönotto muuttuu

14.9.2017 13.30
Tiedote

Väestörekisterikeskuksen (VRK) myöntämän toimikortin siruun on tulossa muutoksia. Uusien toimikorttien myötä kortin käyttöönotto muuttuu. Muutos toteutetaan eIDAS-regulaation korkean varmuustason välineille asetettujen vaatimusten johdosta. Muutokset koskevat ensi vaiheessa Sote-henkilöstö- ja toimijakorttia, mutta myöhemmin myös muita VRK:n myöntämiä toimikortteja.

Nykyisin käytössä olevat PIN- ja PUK-tunnuslukukirjeet korvautuvat aktivointitunnuslukukirjeellä. Jatkossa kortin mukana toimitetaan aktivointitunnusluku-kirje, jossa on kortin 8-numeroinen aktivointitunnusluku. Tämän luvun avulla käyttäjä voi itse asettaa kortilleen haluamansa tunnusluvut. Jos PIN-luku jostain syystä lukkiutuu, sen voi aktivoida uudelleen aktivointitunnusluku-kirjeessä mainitulla aktivointitunnusluvulla. Aktivointitunnusluku lukkiutuu viiden peräkkäisen virheellisen yrityksen jälkeen.

Uusien korttien osalta PIN- ja PUK-tunnuslukua ei enää siis toimiteta. Aikaisemmin tilatut kortit toimivat normaalisti eikä niiden käyttöön tule muutoksia.

Kortin aktivointi tulee tehdä kortinlukijaohjelmistolla (Fujitsu Oy:n mPollux Digisign Client), joka on versio 4.0.12 tai uudempi. Korttia voi aktivoinnin jälkeen käyttää DigiSign-kortinlukijaohjelmiston vanhemmillakin versioilla sekä muiden valmistajien kortinlukijaohjelmistoilla.
 
Kortti voidaan aktivoida esimerkiksi kortin noutamisen yhteydessä rekisteröintipisteessä, jonka työasemaan on ladattu uusin versio.

Kortinlukijaohjelmiston voi ladata osoitteesta:
https://eevertti.vrk.fi/kortinlukijaohjelmisto-ja-varmenteen-testaus

Sote henkilöstö- ja toimijakorttien toimitus aktivointitunnuksella alkaa viikolla 38, Sote ammattikorttien toimitus viikolla 48. Organisaatiokorttien (kunnat, valtionhallinto ja yksityiset organisaatiot) toimitus alkaa viikolla 44.

Lisätietoja:

asiakashallinta.th-varmenne@vrk.fi
varmennemyynti@vrk.fi
 
Asiakkuuspäällikkö Ari Häkli
ari.hakli@vrk.fi, puh: 0295 535 224
 
Kehityspäällikkö Antti Partanen
antti.partanen@vrk.fi