Palvelun tilaaminen

Muutostietopalvelun käyttöönotto edellyttää Väestörekisterikeskuksen organisaatiolle myöntämää tietolupaa ja organisaation sitoutumista luvan ehtoihin. Tietolupaa haetaan Väestörekisterikeskuksen verkkoasionnissa. Hakemuksen yhteydessä on annettava selvitys tietojen käyttötarkoituksesta. Huomioithan, että muutostietopalvelun väestöaineistojen paikkoajoja ei hoideta verkkoasioinnin kautta.

Tietolupahakemuksen käsittelyaika on noin neljä kuukautta. Käsittelyaika sisältää myös hakemuksen täydennyspyynnöt, neuvottelut ja teknisen järjestelmän arvioinnin.

Verkkoasiointi

Verkkoasiointi korvasi paperihakemuksiin ja pdf-lomakkeisiin perustuvat menettelyt 13.2.2017. Ensisijaisesti lupa- ja sopimusasiat tulee tehdä verkkoasioinnin kautta. Alla on esiteltynä verkkoasionnin perusteita ja sivun alareunan kirjastossa on tiedosto, josta löydät verkkoasiointiin liittyviä kysymyksiä ja niiden vastuksia muutospalveluiden suhteen. Lisätietoja verkkoasionnista ja yleisiä ohjeita rekisteröitymisestä ja käytön aloittamisesta saat täältä.

Rekisteröityminen
Palvelun käyttö edellyttää rekisteröitymistä kaikilta Väestörekisterikeskuksen organisaatioasiakkailta. Rekisteröityminen edellyttää käyttäjän vahvaa tunnistautumista, joka tapahtuu henkilökortilla, mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla.

Asiakastili
Rekisteröitymisen yhteydessä käyttäjä perustaa edustamalleen organisaatiolle asiakastilin. Väestörekisterikeskus suosittelee, että samassa organisaatioyksikössä työskentelevät luovat vain yhden asiakastilin verkkoasiointiin. Tähän asiakastiliin on mahdollista kutsua useampia käyttäjiä. Yhteisen asiointitilin käyttäminen mahdollistaa sen, että kaikki organisaation käyttäjät pääsevät tarkastelemaan tilin lupia ja sopimuksia.

Käyttöoikeudet
Kaikilla käyttäjillä on palvelussa samat käyttöoikeudet. Rekisteröitynyt käyttäjä näkee palvelussa vain ne luvat ja tilaukset, jotka on tehty verkkoasioinnin kyseisen asiointitilin kautta. Käyttäjä ei näe palvelussa niitä lupia ja tilauksia, jotka hän on tehnyt ennen palvelun käyttöönottoa.

 

Kirjasto

Nimi Tiedosto Päivitetty
Muutostietopalveluiden ohjeita verkkoasiontiin pdf 16.02.2017